dinsdag 13 januari 2009

Politiek anno NU


Drenkelingen na storm in glas water
We schrijven veertien juni tweeduizendennegen. Herman Voetschrom loopt met zijn kersverse vrouw Irena te wandelen door de bossen in Twente. Ze plannen een picknick en een eventuele vrijpartij op een afgelegen plekje. Herman is een natuurliefhebber en met name een vogelspotter. het geluid van een twentse trekker in de verte is voor een stadsmens als Herman dan ook makkelijk te verwarren met de paringsroep van het ruigvederige bastklemmertje en uit enthousiasme dit zeldzame vogeltje te kunnen waarnemen duik hij euforisch tussen een paar varens waar hij pardoes in een vosseklem trapt.
Herman heeft goed schoeisel en is amper verwond maar na zijn avontuur in de twentse bossen doet hij verontwaardigd zijn beklag bij de plaatselijke boswachterij. Deze verklaren hem dat het mogelijk stropers betreft en geven hem een berisping doordat hij buiten de paden zich heeft begeven. Maar omdat hij daarna in een dorpskroeg zwaar bezopen verontwaardigd reageerd tegen de plaatselijke dorpsbewoners wordt hij door de politie opgepakt wegens ordeverstoring.
Uit de cel gekomen belt hij een vriend die werkzaam is bij regionale omroep twente die er wegens komkommertijd een klein itempje aan wijden.
Maar ik weet niet of u het weet maar SBS betrekt hun nieuws gaarne van regionale omroepen.
Gezien ook Hart van Nederland niks te melden had werd Herman geinterviewd over het schandalige onrecht dat hem was aangedaan op zijn wandeling in twente en het onbegrip van de plaatselijke bevolking.
Na wat rondvragen in de buurt verklaarden veel mensen uit de buurt dat die klemmen waarschijnlijk waren gezet door Polen of Bulgaren. Want aan dergelijke stroperij deden zij uiteraard niet.
Het zou bij dit incident gebleven zijn als Annemarie van Doornruijter niet drie weken later in dezelfde regio met haar 3 kinderen was gaan kamperen en een van de kindjes zich akelig verwond had aan een uit braamstruiken gefabriceerde strik; haar hele beentje lag open en ze moest op 5 plaatsen worden gehecht.
De Telegraaf schreef een uitgebreid artikel met de kop"Oosteuropese Stropers Teisteren Twentse Bossen". Nova zond een kort item uit waar in de bossen van Roemeni├ź stropers en jagers alle ranzige details van hun vak uit de doeken deden. De partij voor de dieren stelde kamervragen over het negeren van dit dierenleed en de onmenselijke methoden die werden toegepast.
Er verscheen een klein artikeltje in dezelfde telegaaf van de korpschef tubantenland/noord-oost tukkerland waarin de hij verklaarde dat de zogenaamde strik een toevalligheid was omdat braamstruiken af en toe zich wel eens in een cirkelvorm rond andere planten wilden kronkelen. Dit was echter geen reden voor de PVV om geen kamervragen te stellen over de wenselijkheid van Poolse gastarbeiders in Nederland.
Geenstijl publiceerde de week daarop een Oekraïense menukaart in gebrekkig nederlands vertaald waarop eekhoornvlees werd aangeprezen. Op verschillende weblogs verschenen horror verhalen over hepatitis B en tetanus en zelfs hondsdolheid en de ziekte van lyme en het risico van open wonden in een bosrijke omgeving.
Bezorgde ouders eisten dat er actie zou worden ondernomen tegen deze praktijken en ditmaal kwamen er kamervragen van het CDA en GroenLinks.
Er werd besloten dat stropen keihard gestraft zou worden en er werden extra boswachters ingezet die een speciale hotline kregen om zich in verbinding met de plaatselijke politie te kunnen stellen. Met name mensen met een oostblokkerig uiterlijk werden regelmatig opgepakt in de bossen.
Men sprak van een ware invasie van poolse stropers en derhalve werden alle bossen tussen Enschede en de Duitse grens zorgvuldig uitgekamd zonder resultaat.
Op internet fora werd het sociaal acceptabel dat polen dierenbeulen waren wat tot grote verontwaarding leed onder de poolse gemeenschap in Nederland.
Ze konden echter niet veel inbrengen tegen "aanpassen of oprotten".
Het Poolse probleem bleek na onderzoek veel schrijnender te zijn dan gedacht en veel Polen bleken illegaal voor een hongerloontje hier te werken. Hierdoor besloot de Nederlandse regering dat er een wet moest komen tegen illegale Polen en moest elke Pool zich wekelijks melden aan een loket om te voorkomen dat ze in de illegaliteit zouden verdwijnen .
in Oktober tweeduizendtien zat Eelke Dennehorst in dezelfde dorpskroeg waar Herman was opgepakt.
Hij hoorde van de plaatselijke bevolking dat die vosseklem natuurlijk van de Hemerinks was die deden dat al generatie op generatie.
Toen Eelke met dat verhaal naar de krant stapte vonden ze het geen nieuwswaarde hebben

2 opmerkingen: