woensdag 15 september 2010

Medicijnbanken

We hebben een demissionair kabinet dat ook nog eens maar een klein percentage van de bevolking vertegenwoordigd.
Toch vinden deze mensen dat ze niet zoals bedoeld op de toko moeten passen; nee hoor ze zien het als een uitgelezen kans om er allerlei nare neoliberale hobby's door heen te rammen. De koningen van het in het geniep er wetten door drukken zijn al jaren te vinden bij de partij die minstens 8 van de 10 geboden schendt en daarbij ook nog eens totaal lak hebben aan de wijze woorden die Jezus Christus uitsprak in zijn beruchte bergrede; het CDA .

Zo hebben ze daar het onzalige plan bedacht dat mensen met grote psychische problemen zelf moeten opdraaien voor de kosten die gemaakt worden .
Het is al zo dat mensen die chronische ziekten hebben meer en meer moeten betalen voor hun medicatie. Gefreak met de pil wel of niet vergoedt. Het houdt maar niet op met die privatisering die zo geweldig zou zijn voor de consument.
Apotheken die verplicht worden dure medicatie voor te schrijven om Ab Klinks farm-vriendjes gelukkig te maken tot de aanbeveling van de raad voor volksgezondheid om rokers die al 70% belasting betalen over elk pakje ook nog eens meer te laten betalen voor de zorg die primair alleen nog te betalen valt voor kerngezonde mensen of hele rijke mensen .

Zeker waar het psychische problemen betreft (deze mensen zijn trouwens gemiddeld de grootste rokers of de grootste stoppers) de private zorg heeft in een gemiddelde opvang slechts een paar psychiaters en psychologen die op de toko passen ; de rest doet stage en is niet eens afgestudeerd en daarna belanden ze als je mazzel hebt in een eigen praktijk of gaan grote bedrijven helpen met profielen samenstellen voor de zoveelste nieuwe doelgroep.

Veel afgestudeerden of bijna afgestudeerden laten zich gillend omscholen. Ergo ; de psychische zorg is afgleden tot een stelletje pillenpushende amateurs die geen ene reet geven om het verschrikkelijke leed die iemand kan treffen die daadwerkelijk diep in de shit zit.
De echt moeilijke gevallen worden dan ook niet behandeld ; mensen die niet op afspraken kunnen komen, mensen die over onvoldoende communicatieve vaardigheden beschikken, mensen die niet behoefte hebben aan een vertrouwenspersoon.

Juist deze problemen gaan vaak gepaard met grote financiƫle problemen om maar te zwijgen van het sociale isolement.

En als deze mensen en andere mensen die afhankelijk zijn van medicatie ook nog 100 x door een screenings moeten die ze al lang gehad hebben of ineens moeten betalen voor deze medicatie waar ze vakkundig aan verslaafd zijn gemaakt door grapjassen in opleiding of pro's die het te druk hebben zich daadwerkelijk te bekommeren om het leed van hun medemens (iets dat tegenwoordig als 'onprofessioneel' wordt gezien) ook nog eens moeten gaan dokken voor zorg die ze feitelijk niet eens krijgen stel ik voor;

Laten we naast de noodzakelijke voedselbanken dan nu ook medicijnbanken gaan oprichten; zo veel medicatie wordt niet meer gebruikt . Dat ligt in laden en kasten van patiƫnten met wie het beter of slechter gaat.

Je kunt dat terugbrengen naar de apotheek maar dat gaat netjes de kliko in . Beter is deze medicatie in te zamelen en door een humaan professioneel farmaceut te beoordelen op de houdbaarheid en te verstrekken aan mensen die tot op zekere hoogte kunnen aantonen dat dit het medicament is dat ze nodig hebben.

Voor 'de Pil' betekent dit uiteraard dat er geen vragen gesteld gaan worden. Er zou eventueel een humaan-psychiater aanwezig kunnen zijn om te kijken naar gevallen voor 'pammetjes' en een arts die beoordeeld of een bepaalde ziekte aanwezig is .
Ongetwijfeld kan er hulp komen uit het buitenland. Wat te denken van de legendarische Cubaanse artsen ;)
Dit is een vrij ruw plan dat beter kan worden uitgewerkt door mensen die er meer verstand van hebben maar ik denk dat we op die manier kunnen voorkomen dat mensen die het toch al moeilijk hebben te redden van het inhumane graaikapitalisme waar Klink en zijn nare vriendjes voor staan.

UPDATE 16 September 2010:

Ik had beter eerst even moeten zoeken want kennelijk bestaat het al:


1 opmerking:

  1. Mijn apotheek stuurt overtollige medicijnen die je terugbrengt, naar Bulgarije, waar ze er maar wat blij mee zijn. Hoewel, nu het lid van de EU is zal het zich wel aan de houdbaarheidsdatum moeten houden..?

    BeantwoordenVerwijderen