zaterdag 3 april 2010

De belofte van de Messias en de MahdiWaarschuwing. Dit is een theologische overpeinzing en is niet geschikt voor mensen die vinden dat er slechts een waarheid is. Vooral Atheïsten en andere fundamentalisten dienen dit niet te lezen.In veel religies wordt er gerept over de komst danwel de terugkeer van een groot mens. De Islam kent de Mahdi, de Christenen geloven in een terugkeer van Jezus Christus, Koning Arthur zal terug komen wanneer Engeland in rampspoed zou verkeren en de Azteken verwelkomden Cortez omdat geloofden dat hun god blank was en uit de zee zou komen. Een fatale gedachte zoals vaak is gebleken. Een van de idioten die medina indertijd plunderde en later de basis legde voor de islam van Saoedi Arabië dacht ook dat hij de Mahdi was (naam is me ontschoten) .
In het Boeddisme kent men het concept van de terugkeer van Boeddha, er is niet een maar er zijn er meerdere. De terugkeer of de komst van "DA ONE" is zelfs een populair thema in Hollywoodfilms.
Allemaal smachten we diep in ons hart naar de Mahdi, De Messias, de Bevrijder etc.
Voor de meiskes de prins op het witte paard, voor de jongens alles wat zijzelf willen zijn om zodoende die mooie prinsessen te bevrij(d)en .
In ons hart willen we allemaal die mannelijke persoon die de wereld gaat redden.
Toch vraag ik me af of in 'moderne' religies we die dingen letterlijk moeten interpreteren.
Zou de boodschap van de terugkeer niet gewoon bedoeld zijn als een boodschap naar de mens zelf? Iets van "ik keer terug via de harten van de mensen" ?
Maakt dat van elk goed mens niet automatisch een Mahdi, een Arthur, een Messias?

Wachten op een debiel met sandalen is nooit iemand beter van geworden naar mijn idee.
Het is kinderachtig en laf. De verantwoordelijkheid voor onze omgeving kunnen we niet afschuiven op een profeetachtig heldenfiguur.
1 opmerking:

  1. De terugkeer wordt in de kern van alle religies gekend en onderwezen.
    Het is de innekeer welke in elk mens (ik ben, OM, AUM) kan plaatsvinden. In sommige religies die ik meer als wetenschappelijk bestempel (esoterie) wordt dit beschreven als een proces waarin de lage zintuigen worden geofferd aan het hogere bewustzijn. Hetgeen resulteert in de ontplooien van een tot dan toe dormant deel van onze hersenen. Dan voltrokt zich iets speciaals, het is de terugkeer van het afgesplitste deel terug naar de kern (het AL), de verloren Zoon komt terug en is de Vader geeft een prachtig Feest en iedereen wordt uitgenodigd.

    BeantwoordenVerwijderen